Fakta om Slovenien

20_fakta_om_slovenienRejser til Slovenien er rejser til et spændende men næsten ukendt land. Ikke mange ved, at Slovenien kun ligger 2 timers flyvning fra Danmark. Og er et spændende grønt, meget gæstfrit og moderne land. Med Weforyou kan du rejse til Slovenien for at slappe af, bade i de varme termiske bade, få behandlinger for f.eks. gigt, spille golf etc. Og vi kan også arrangere spændende pakker for virksomheder – med studiebesøg, incentive-oplevelser, vandringer etc. hos virksomheder, på skoler etc. i Slovenien.

Læs mere om helserejser her

Læs mere om golfrejser her, læs om Sloveniens bedste golfbane her, læs om sommer-golf-retreat her

Læs mere om bryllupper her

Læs mere om muligheder for virksomheder her

Læs journalist Louise Taarnhøjs beretning fra Slovenien her

Her er lidt spændende fakta om Slovenien

Hovedstad: Ljubljana
Befolkning: ca. 2 millioner
Areal: 20.273 km2, landet er halvt så stort Danmark
Verdensdel: EU
Valuta: euro (EUR)
Sprog: slovensk (ungarsk og italiensk)

Skov: Slovenien er dækket 50% af skov. Kun Sverige og Finland har mere skov Europa.

Grøntsager: 70% af slovenerne spiser hjemmedyrkede grøntsager og frugter. Det mindste lille jordstykke bliver udnyttet til spiseligt.

 

Slovenien er en parlamentarisk republik i Sydeuropa. Præsidenten er statschef og vælges ved folkeafstemning hvert femte år. Den udøvende magt håndhæves af premiereministeren og ministerrådet (regeringen), som vælges af parlamentet. Slovenien grænser op til Italien, Østrig, Ungarn og Kroatien. Landet er delt op i 119 kommuner. Hovedstaden er Ljubljana. Slovenien har siden 2004 været medlem af både EU og Nato.

Natur og klima
Sloveniens natur er varieret med alpelandskab og middelhavskyst ud mod Adriaterhavet. Ca. halvdelen af landets areal er dækket af skove, hvilket placerer Slovenien på tredjepladsen som Europas mest skovtætte land efter Finland og Sverige. Svenskerne kender udmærket Sloveniens alpine områder som Kranska Gora og Maribor.

Landet har middelhavsklima ved kysten, alpint klima i bjergene og kontinentalt klima med milde til varme somre og kolde vintre på plateauerne og i dalene mod øst. Middeltemperaturen er -2° i januar og 21° i juli. Middelnedbøren er 1000 mm ved kysten, op til 3500 mm i Alperne, 800 mm mod sydøst og 1400 mm i landets midte.

Du kan altid checke vejret i Slovenien her.

Befolkning, sprog og religion
Sloveniens befolkning består af slovenere, kroatere, serbere og bosniere. Det officielle sprog er slovensk, men ungarsk og italiensk er også officielle sprog i regionerne tæt på den ungarske og italienske grænse. Slovenien har en befolkningstæthed på 95 indbyggere pr. km2, hvilket er lavt i forhold til Europa. Ca. halvdelen af befolkningen bor på landet. Den mest udbredte religion er katolicismen.

Sloveniens historie
Slovenien var en del af romerriget frem til det vestlige romerriges fald. I middelalderen var landet delt mellem Venedig og Bayern. I 1300-tallet havnede det meste af Slovenien under det habsburgske Østrig. 1400- og 1500-tallet var kendetegnet af bondeoprør. Slovenien hørte til det habsburgske rige helt frem til 1. verdenskrigs afslutning i 1918, hvor Østrig-Ungarn kollapsede, og slovenerne indgik i et forenet kongerige sammen med serberne og kroaterne. Efter 1926 blev det kendt som Jugoslavien.

Efter 2. verdenskrig, nærmere betegnet den 29. november 1945, blev Jugoslavien gendannet som en socialistisk forbundsrepublik efter i en periode at have været under italiensk og tysk besættelse. Efter Titos død i 1980 øgedes splittelsen mellem delstaterne. Slovenien blev det første land, som brød ud og erklærede sig selvstændigt den 25. juni 1991.

Tidageskrigen eller den slovenske selvstændighedskrig stod mellem Slovenien og det daværende Jugoslavien fra den 27. juni til den 6. juli 1991. Krigen begyndte, da Slovenien mod den jugoslaviske centralmagts vilje erklærede sig selvstændigt. Under krigens ti døgn blev hovedstaden Ljubljana angrebet af fly. Det var første gang siden 2. verdenskrig, at en europæisk hovedstad blev bombet af fly.